Doskonały przepis na wyjątkowo aromatyczne bezglutenowe muffinki piernikowe, które swoim kuszącym smakiem idealnie wpisują się w jesienny, zimowy i świąteczny czas. Dzięki bezglutenowym i bezlaktozowym składnikom są wspaniałymi łakociami dla alergików pokarmowych i osób nietolerujących glutenu, ale oczywiście nie tylko! Piernikowe mufinki są tak pyszne, że podbiją podniebienie każdego łasucha, bez względu na to czy ma alergie pokarmową, czy może jeść dosłownie wszystko!
Składniki:
150 g margaryny
200 g miodu
50 g nierafinowanego cukru trzcinowego
2 jajka
250 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 Pauly
½ torebki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
150 g margaryny
200 g miodu
50 g nierafinowanego cukru trzcinowego
2 jajka
250 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 Pauly
½ torebki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175⁰ C. W jednej misce ubij masło z miodem do kremowej konsystencji, dodaj cukier i jajka jedno po drugim – całość dobrze wymieszaj. W drugiej misce umieść suche składniki - mąkę 3pauly, proszek do pieczenia i przyprawy, także dokładnie wymieszaj. Następnie łyżka po łyżce dodawaj suchą mieszankę do mokrej i chwilę mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż blachę do mufinek papierowymi foremkami i nałóż do nich równe porcje ciasta.
Foremki powinny być napełnione mniej więcej do połowy. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika.
Sposób pieczenia: 175 ⁰ C (w gorącym powietrzu 160⁰ C) na środkowej półce, ok. 20 min.
Po schłodzeniu udekoruj białym lukrem, skórką pomarańczową i oprósz odrobinką kakao lub cynamonu, albo wedle uznania użyj swoich ulubionych sposobów dekoracji.
Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 175⁰ C. W jednej misce ubij masło z miodem do kremowej konsystencji, dodaj cukier i jajka jedno po drugim – całość dobrze wymieszaj. W drugiej misce umieść suche składniki - mąkę 3pauly, proszek do pieczenia i przyprawy, także dokładnie wymieszaj. Następnie łyżka po łyżce dodawaj suchą mieszankę do mokrej i chwilę mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż blachę do mufinek papierowymi foremkami i nałóż do nich równe porcje ciasta.
Foremki powinny być napełnione mniej więcej do połowy. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika.
Sposób pieczenia: 175 ⁰ C (w gorącym powietrzu 160⁰ C) na środkowej półce, ok. 20 min.
Po schłodzeniu udekoruj białym lukrem, skórką pomarańczową i oprósz odrobinką kakao lub cynamonu, albo wedle uznania użyj swoich ulubionych sposobów dekoracji.
Smacznego!
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez