Czwartek, 21 listopada 2024

Świąteczne przepisy dla malucha

2014-12-17 18:02:43 (ost. akt: 2015-05-13 17:36:26)

Autor zdjęcia: stockfreeimages.com

Podziel się:

Barszczyk czerwony z warzywami
(dla dziecka od 1. roku życia)
1 porcja – 220 ml

Składniki na ok. 6 porcji:
1,5l wody
150 g piersi z indyka
2 duże buraki
3 marchewki
1 pietruszka
1 małe jabłko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy i obieramy warzywa i jabłko. Marchewkę, pietruszkę i jabłko kroimy w kostkę, a buraczka ucieramy na tarce. Do osolonej wody wrzucamy mięso i gotujemy je, aż będzie bardzo miękkie. Wyjmujemy mięso z wywaru i dodajemy czosnek i masło. Po kilku minutach do mięsnego wywaru dorzucamy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy starte na tarce buraczki i majeranek. Barszczyk powinien być gęsty od warzyw. Pod koniec gotowania do zupy dorzucamy pokrojone w kosteczkę jabłko i zagotowujemy.
Zupę można podawać z kawałkami pokrojonego indyka. Jeśli wolisz, możesz też zmiksować zupę na krem, ale dla starszych dzieci lepsza będzie bardziej urozmaicona konsystencja, z drobnymi kawałkami. Barszczyk na pewno posmakuje też dorosłym – po odłożeniu porcji dla malucha możesz mocniej doprawić swoją zupę ulubionymi przyprawami.

Zupka jarzynowa z brzoskwinią
(dla dziecka od 7. miesiąca życia)
Przepis pochodzi z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.

Składniki na ok. 4 porcje:
1l wody
2 marchewki
1 ziemniak
1 szklanka fasolki szparagowej
80g piersi z indyka
1/4 kalarepy
1/4 cukinii
2 brzoskwinie
2 łyżki masła
1 czubata łyżka kaszy manny

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy wodę i do wrzątku wrzucamy mięso. Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy warzywa i masło. Wszystkie składniki gotujemy razem do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę mannę i brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Po kilku minutach zdejmujemy naczynie z zupą z kuchenki i rozdrabniamy składniki widelcem.
Zupka jest bardzo sycąca i pyszna dzięki dodatkowi brzoskwini.

Pulpety z rybki
(dla dziecka po 8. miesiącu życia)
Danie inspirowane przepisem z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin”, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.

Składniki na 2 porcje:
1 marchewka
1 pietruszka
4 łyżki rozdrobnionego filetu z białej ryby, np. halibuta
2 łyżki ugotowanego ryżu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka pestek słonecznika
1 jajko
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki koperku
szklanka wody

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Rybę myjemy, usuwamy dokładnie wszystkie ości i drobno siekamy. Gotujemy ryż. Skorupkę jajka dokładnie myjemy, a następnie wbijamy je do osobnej miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do miski wkładamy posiekaną rybę, starte warzywa, pestki słonecznika, ugotowany ryż, roztrzepane jajko i koperek. Składniki dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki. Uformowane pulpety obtaczamy w mące ziemniaczanej. Gotujemy wodę i wrzucamy pulpety do wrzątku. Gotujemy je do miękkości, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5. minut). Pulpeciki, po schłodzeniu do temperatury pokojowej, podawaj dziecku do ręki lub łyżeczką.

Łosoś w warzywach
(dla dziecka po 8. miesiącu życia)
Przepis pochodzi z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.

Składniki na 1 porcję:
1 średni pasternak lub pietruszka
1 mały ziemniak
1/2 marchewki
1/4 jabłka
mały kawałek łososia (20g)
1 łyżka prażonego ziarna amarantusa
1 łyżeczka ziaren sezamu
1/2 łyżeczki masła
1/2 łyżeczki pietruszki
3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy i obieramy warzywa, jabłko i natkę pietruszki. Marchewkę i pasternak kroimy w talarki, jabłko i ziemniaka w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Rybę myjemy i usuwamy dokładnie wszystkie ości. Gotujemy wodę w małym garnuszku. Warzywa, jabłko i rybkę wrzucamy na wrzątek. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy ziarno amarantusa. Zdejmujemy garnuszek z ognia, rozdrabniamy składniki widelcem i dodajemy masło. Całe danie posypujemy pietruszką i sezamem. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej podawaj maluchowi łyżeczką.

Świąteczna bułka drożdżowa z owocami
(dla dziecka po 1. roku życia)
Ciasto drożdżowe nie tylko dla maluszka. Zasmakuje w nim na pewno cała rodzina!
1 porcja = 1 kromka, ok. 50g

Składniki na 2 blaszki ciasta:

Ciasto:
3 jaja roztrzepane mikserem lub trzepaczką
1/2 szklanki cukru
5 dkg drożdzy ( 1/2 rozkruszonej małej kostki)
1/2 szklanki oleju
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki ( ½ kg)
1 szklanka ulubionych owoców (jagody, maliny, wiśnie, borówki, jabłka)
Kruszonka:
5 łyżek mąki
3 łyżki cukru
1/4 kostki masła
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Do głębokiego garnka lub miski wkładamy po kolei wszystkie składniki ciasta. Następnie odstawiamy naczynie przykryte ściereczką na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto rozkładamy do 2 form keksówek i posypujemy owocami. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Pieczemy najpierw przez 10 minut w temp. 50 stopni C, a następnie przez 40 min w temp. 180 stopni C. Smacznego!

Pieczone jabłko z płatkami owsianymi i miodem
(dla dziecka po 1. roku życia. Uwaga: dla malucha od 9. miesiąca życia możesz przygotować wersję bez miodu i z drobno zmielonymi migdałami)
Ciepłe pieczone jabłuszko jest świetną alternatywą dla ciast i będzie pysznym podwieczorkiem dla malucha.

Składniki na 1 porcję:
1 średnie, kwaśne jabłko
Farsz:
1 łyżka drobnych płatków owsianych
1 łyżeczka płatków migdałowych rozgniecionych lub zmielonych
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Jabłko dokładnie myjemy i łyżeczką lub nożykiem wydążamy gniazdo nasienne (dla ułatwienia można przeciąć jabłko na pół). Mieszamy wszystkie składniki farszu. Układamy jabłko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy farsz w wydrążone miejsce. Pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach C przez ok 15 minut.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB