Przepis na niedzielny obiad.
Składniki:
• 250 g makaronu spaghetti
• listki bazylii
• 250 g makaronu spaghetti
• listki bazylii
Pulpety:
• 400 g mięsa mielonego wołowe/wieprzowego
• 2 łyżki parmezanu
• 2 ząbki czosnku
• 2 jajka
• 3 łyżki bułki tartej
• oregano, sól, pieprz
• 400 g mięsa mielonego wołowe/wieprzowego
• 2 łyżki parmezanu
• 2 ząbki czosnku
• 2 jajka
• 3 łyżki bułki tartej
• oregano, sól, pieprz
Sos:
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka oliwy
• 700 g przecieru pomidorowego
• szczypta cukru, oregano, sól, pieprz
• 100 ml mleka
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka oliwy
• 700 g przecieru pomidorowego
• szczypta cukru, oregano, sól, pieprz
• 100 ml mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.
Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez