Czwartek, 21 listopada 2024

Na tłusty czwartek. Przepis na pączki, oponki i faworki

2015-02-10 17:00:00 (ost. akt: 2015-02-10 16:35:04)

Autor zdjęcia: sxc.hu

Podziel się:

Wkrótce tłusty czwartek, więc przynajmniej jednego pączka trzeba zjeść. Tu znajdziecie przepisy na słodkości.

Wkrótce tłusty czwartek, więc przynajmniej jednego pączka trzeba zjeść. Tak nakazuje tradycja. Według przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Nie kuście więc losu i przygotujcie te wyjątkowe smakołyki. Oto przepis na słodkości.

Oponki

Składniki:
1/2 kg twarogu
2 jajka
1/2 kg mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
1 szkl. cukru

Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i każdą rozwałkować na 0,5 cm. Wykrajać koła szklanką, a dziurkę w nich kieliszkiem. Piec na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać z cukrem pudrem.

Pączki
1/2 l mleka
7 dkg drożdży
3 żółtka,
1 jajko
4 łyżki cukru
niecałe pół kostki margaryny
90 dkg maki
łyżka octu lub spirytusu

W jednej misce rozrobić drożdże, 2-3 łyżki mąki, łyżkę cukru i trochę ciepłego mleka. Odstawić, by wyrosło. w drugiej misce do jaj, reszty mąki, cukru, mleka, łyżki octu dodać rozpuszczona margarynę, Gdy drożdże podrosną, dodać je do miski z pozostałymi produktami. Wszystko dobrze wyrobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, by dwukrotnie zwiększyło swoja objętość. Następnie lepić kule i (piec) smażyć oleju na złoty kolor.

Pączki tradycyjne krok po kroku

Pączki dietetyczne:

Faworyki z piekarnika:

Róże:

Faworyki:

Chłopaki radzą:


Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. zek #1663350 | 217.99.*.* 12 lut 2015 00:29

    Niektórym patriotom pączek w gardle stanie jak się dowiedzą, że tłusty czwartek to tak samo jak choinka południowoniemiecki zwyczaj. Smacznego

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz