Czwartek, 21 listopada 2024

Aromatyczna rolada cielęca

2015-02-16 12:18:10 (ost. akt: 2015-02-16 12:22:43)

Autor zdjęcia: Index Food

Podziel się:

Przepis na dziś.

Cielęcina to mięso delikatne i aksamitne w smaku. Można przyrządzać ją na wiele sposób. Jednym z nich jest przygotowanie praktycznej i szybkiej rolady. Aromatyczna rolada z cielęciny to przepis na potrawę, którą można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Cielęcina w połączeniu ze świeżym szpinakiem i parmezanem stanowić będzie wyśmienite danie główne, ale także doskonale sprawdzi się jako przystawka.

Składniki na 10 osób:

1 kg cielęciny
5 jajek
300 g szpinaku świeżego
ulubione świeże zioła (np. bazylia, tymianek)
100 g tartego parmezanu
30 g majeranku
oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
sól i pieprz do smaku
2 średnie cebule

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek zeszklij posiekany czosnek ze szpinakiem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i majeranek. Cielęcinę rozkrój na płaty i ułóż obok siebie. Rozbij delikatnie i lekko i posól. Rozbij jajka z parmezanem, połącz ze szpinakiem i wyłóż masę na cielęcinę. Dokładnie zwiń roladę i zwiąż nitką. Na wierzchu ułóż piórka cebuli. Piecz w 200°C ok. 50 min pod przykryciem. Roladę podawaj ostudzoną pokrojoną w plastry.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB