Piątek, 20 września 2024

Oczyść i wzmocnij swój organizm od środka!

2015-05-05 12:35:55 (ost. akt: 2016-02-17 11:22:30)

Autor zdjęcia: Archiwum

Podziel się:

Poczuj się lepiej! Pomogą w tym warzywa i owoce, najlepiej te z pewnego źródła lub ekologiczne!

Rzodkiewka ma mało kalorii, a dużo witamin. To niepozorne warzywko reguluje przemianę materii, zapobiega nadciśnieniu i dba o procesy krwiotwórcze. Zawiera m.in. potas, żelazo i błonnik. Poza tym jest w niej sporo związków
siarki, więc wzmacnia wypadające włosy i łamiące się paznokcie.

Lubisz sałatę? I dobrze! Jedz jej jak najwięcej! Sałata działa oczyszczająco i pobudza gruczoły trawienne do aktywnego działania. Jest bogata w minerały, m.in. potas, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, E i C oraz zielony barwnik chlorofil. Osoby, które jej dużo jedzą, są szczupłe i mają ładną cerę.

Szczypiorek natomiast działa bakteriobójczo. Oprócz wysokiej zawartości witaminy C znajdziesz tu dużą zawartość żelaza. Szczypiorek działa korzystnie na układ pokarmowy, ma właściwości przeczyszczające. Znajdziemy tu też siarkę, więc zadba o naszą urodę: paznokcie, włosy i cerę.

Czas na zieloną pietruszkę, a ta zawiera witaminę C, prowitaminę A, chlorofil, olejki eteryczne i minerały. Zwalcza anemię i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Możesz ją rzuć, odświeża oddech. Pomaga przy zgadze i likwiduje uczucie pełności w żołądku.

Buraki
są niskokaloryczne. Chcesz korzystać z ich bogactwa? Pij z nich soki! Tak, z surowego buraka! Soki te posiadają właściwości wzmacniające oraz oczyszczające ze złogów toksyn. Przyspieszają i ułatwiają trawienie, pobudzają krążenie. Podobne właściwości ma sok z brzozy.

Sięgnij po owoce! Ananas działa oczyszczająco, zawiera enzymy rozkładające białko. Bogaty jest w witaminę C, A, z grup B oraz wapń i żelazo. Wspomaga wydzielanie soków trzustkowych. Polecany jest przy niestrawności. To świetny dodatek do dań mięsnych.

Grejpfrut i cytryna z dobroczynną acerolą to bogactwo głównie witaminy C czy żelaza. Mają niewiele kalorii i przyspieszają przemianę materii.

Jabłka
natomiast zawierają duże ilości potasu, pektyn, witamin, głównie C. Mają duży wpływ na wzmocnienie mięśni, układu nerwowego, regulują florę bakteryjną jelit, neutralizują substancje toksyczne.

Do przyrządzenia różnych potraw warzywnych, głównie sałatek, powinniśmy dodawać oleje tłoczone na zimno ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyczyniają się one do obniżenia poziomu złego cholesterolu, obniżają ryzyko chorób serca i układu krążenia, obniżają ciśnienie, wpływają korzystnie na układ nerwowy, trawienny, skórę, włosy i paznokcie.
radzi Helena Męzińska ze Zdrowej Żywności Zieleniak


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB