Czwartek, 21 listopada 2024

Słodka kapusta z fasolą, kluski z makiem i kutia

2014-12-03 12:00:00 (ost. akt: 2015-05-13 17:05:15)

Autor zdjęcia: Arch. artysty

Podziel się:

Oto świąteczne przepisy Włodka Kupera, lidera Horpyny.

Słodka kapusta z fasolą
Składniki:
• 1 główka słodkiej kapusty (ok. 3 kg)
• 1/3 kostki masła
• ok. 30 dag fasoli (białej lub brązowej)
• sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:
Fasolę namoczyć, najlepiej całą noc, ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Kapustę poszatkować drobno, ugotować w osolonej wodzie, ponownie odcedzić. Około 3/4 fasoli drobno zgnieść, resztę zostawić. Całość wymieszać, dodać masło, pieprz, sól.

Kutia
Składniki:
• 1 szklanka ziaren pszenicy
• 1 szklanka maku
• 1/2 szklanki cukru pudru
• kilka kropli ekstraktu migdałowego
• 4 łyżki miodu
• 5 dag rodzynek
• 5 dag migdałów
1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:
Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia odcedzić i ponownie zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Odlać wodę. Mak opłukać wrzącą wodą, odsączyć i zmielić w maszynce z gęstym sitkiem. Pszenicę i mak wymieszać z rozpuszczonym, podgrzanym miodem i ekstraktem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Całość wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać ze śmietanką.

Kluski z makiem
Składniki:
• 1/2 kg makaronu łazanki
• 200 g maku
• 200 g bakalii: rodzynki, blanszowane migdały, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa
• 5 łyżek masła
• 2-3 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie
Według tradycyjnej receptury mak powinien być ugotowany na mleku, odcedzony kilka razy zmielony, następnie wzbogacony miodem i orzechami. Makaron gotujemy all dente we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru. Gorący odcedzamy i krótko studzimy zimną wodą, mieszamy z dwiema łyżkami stopionego masła. Pozostałe masło topimy na patelni z miodem. Dodajemy posiekane orzechy i migdały, delikatnie podsmażamy. Do orzechów i migdałów dodajemy mak i skórkę pomarańczową. Do masy makowej dodajemy makaron i delikatnie mieszamy całość na małym ogniu. Potrawę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Prześlij przepis!
Masz ulubioną potrawę dla rodziny lub singla? Prześlij nam swój przepis! Wyślij go na maila: poczta@naszolsztyniak.pl


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB