Kanapki z jajkiem i łososiem
Składniki:
2 kromki żytniego chleba razowego (50 g)
jajko ugotowane na twardo (1 sztuka)
30 g wędzonego łososia
garść rukoli
łyżeczka serka kremowego (5 g)
sól, świeżo mielony pieprz
sok z cytryny
kawa, herbata bez cukru
Składniki:
2 kromki żytniego chleba razowego (50 g)
jajko ugotowane na twardo (1 sztuka)
30 g wędzonego łososia
garść rukoli
łyżeczka serka kremowego (5 g)
sól, świeżo mielony pieprz
sok z cytryny
kawa, herbata bez cukru
Chleb posmaruj serkiem, posyp rukolą. Jajko pokrój na plasterki, ułóż na chlebie. Łososia pokrój na kawałki, połóż na jajku. Posyp solą i pieprzem. Możesz skropić sokiem z cytryny.
Gotowane warzywa z mięsem, awokado i zieleniną
Składniki:
włoszczyzna
ulubione warzywa (brokuł, kalafior, cukinia, kalarepa)
dużo zieleniny (pietruszka, koperek, seler, zioła)
filet z kurczaka (możesz nie dodawać mięsa)
awokado
Składniki:
włoszczyzna
ulubione warzywa (brokuł, kalafior, cukinia, kalarepa)
dużo zieleniny (pietruszka, koperek, seler, zioła)
filet z kurczaka (możesz nie dodawać mięsa)
awokado
Sposób przygotowania:
Filet z kurczak umyj i ugotuj w oddzielnym garnku (gotuj około 45 minut). Przygotuj włoszczyznę i pokrój w kostkę. Warzywa umyj i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć warzywa do wrzącej, lekko posolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na koniec gotowania przypraw pieprzem i ziołami. Rozlej zupę na talarze, dodaj 3 łyżki ugotowanego pokrojonego mięsa, zieleninę i pół awokado.
Filet z kurczak umyj i ugotuj w oddzielnym garnku (gotuj około 45 minut). Przygotuj włoszczyznę i pokrój w kostkę. Warzywa umyj i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć warzywa do wrzącej, lekko posolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na koniec gotowania przypraw pieprzem i ziołami. Rozlej zupę na talarze, dodaj 3 łyżki ugotowanego pokrojonego mięsa, zieleninę i pół awokado.
.................................
Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i truskawkami
Składniki:
opakowanie młodych liści szpinaku (100 g)
szklanka truskawek
150 g grillowanego lub pieczonego filetu z kurczaka
łyżeczka soku z cytryny, ocet balsamiczny, łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
kilka zblanszowanych migdałów
Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i truskawkami
Składniki:
opakowanie młodych liści szpinaku (100 g)
szklanka truskawek
150 g grillowanego lub pieczonego filetu z kurczaka
łyżeczka soku z cytryny, ocet balsamiczny, łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
kilka zblanszowanych migdałów
Sposób przygotowania:
Szpinak można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób: umyj, osusz i usuń twarde części. Drugi: wrzuć umyte liście do wrzątku na około 2 minuty, aby szpinak zblanszować. Nałóż szpinak na półmisek. Upieczonego kurczaka pokrój w słupki i dodaj do szpinaku. Truskawki umyj, osusz, oderwij szypułki i pokrój w plasterki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny, octem balsamicznym i polej oliwą. Dopraw według smaku. Ewentualnie posyp migdałami.
Szpinak można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób: umyj, osusz i usuń twarde części. Drugi: wrzuć umyte liście do wrzątku na około 2 minuty, aby szpinak zblanszować. Nałóż szpinak na półmisek. Upieczonego kurczaka pokrój w słupki i dodaj do szpinaku. Truskawki umyj, osusz, oderwij szypułki i pokrój w plasterki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny, octem balsamicznym i polej oliwą. Dopraw według smaku. Ewentualnie posyp migdałami.
................................
Kurczak z ryżem i brokułami
Składniki:
pierś kurczaka (150 g)
ryż brązowy (40 g)
brokuły (100 g)
pomidorki Cherry
2 łyżki oliwki
przyprawy: curry, sól, pieprz, zioła
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka delikatnie otłucz tłuczkiem lub ugnieć palcami. Przypraw curry, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuły podziel na różyczki i z blanszuj we wrzącej, posolonej wodzie. Kurczaka usmaż na patelni teflonowej na łyżce oleju (ok. 3 min z każdej strony) lub upiecz w piekarniku (180 stopni, około 30 min). Dodaj na patelnię pomidorki lub pod koniec pieczenia do piekarnika. Ułóż na talerzu kurczaka z pomidorkami, ryż i brokuły.
Kurczak z ryżem i brokułami
Składniki:
pierś kurczaka (150 g)
ryż brązowy (40 g)
brokuły (100 g)
pomidorki Cherry
2 łyżki oliwki
przyprawy: curry, sól, pieprz, zioła
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka delikatnie otłucz tłuczkiem lub ugnieć palcami. Przypraw curry, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuły podziel na różyczki i z blanszuj we wrzącej, posolonej wodzie. Kurczaka usmaż na patelni teflonowej na łyżce oleju (ok. 3 min z każdej strony) lub upiecz w piekarniku (180 stopni, około 30 min). Dodaj na patelnię pomidorki lub pod koniec pieczenia do piekarnika. Ułóż na talerzu kurczaka z pomidorkami, ryż i brokuły.
Składniki:
2 jajka
plaster chudej wędliny drobiowej
zielona sałata
pomidorki Cherry (5 sztuk)
łyżka oleju
2 jajka
plaster chudej wędliny drobiowej
zielona sałata
pomidorki Cherry (5 sztuk)
łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Roztrzep w miseczce 2 jajka (Jeśli użyjesz tylko jednego żółtka, wtedy posiłek straci na kaloryczności. Możesz również przygotować omleta z samych białek). Dodaj do masy pokrojoną w kostkę wędlinę. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wlej na patelnię masę jajeczną i usmaż omleta. Przygotuj sałatkę z pomidora i sałaty. Złóż omleta na pół i ułóż na talerzu z sałatką. Komponuje się z herbatą.
Roztrzep w miseczce 2 jajka (Jeśli użyjesz tylko jednego żółtka, wtedy posiłek straci na kaloryczności. Możesz również przygotować omleta z samych białek). Dodaj do masy pokrojoną w kostkę wędlinę. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wlej na patelnię masę jajeczną i usmaż omleta. Przygotuj sałatkę z pomidora i sałaty. Złóż omleta na pół i ułóż na talerzu z sałatką. Komponuje się z herbatą.
...................................
Cukinia z pieca z pomidorami
Składniki:
1 większa cukinia
2 pomidory
zioła prowansalskie
bazylia
2 łyżki oleju słonecznikowego lub lnianego
Cukinia z pieca z pomidorami
Składniki:
1 większa cukinia
2 pomidory
zioła prowansalskie
bazylia
2 łyżki oleju słonecznikowego lub lnianego
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj, osusz i pokrój na 0,5 cm plastry. Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Ułóż cukinię w naczyniu żaroodpornym, w środku umieść pomidory.
Obficie posyp ziołami i polej olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Po wyjęciu ozdób świeżą bazylią.
Cukinię umyj, osusz i pokrój na 0,5 cm plastry. Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Ułóż cukinię w naczyniu żaroodpornym, w środku umieść pomidory.
Obficie posyp ziołami i polej olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Po wyjęciu ozdób świeżą bazylią.
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Fit przepisy #2851431 | 88.212.*.* 18 sty 2020 13:23
Muszę wypróbować te przepisy, wyglądają przepysznie! Dziękuję za inspirację :) moja strona z fit przepisami: https://www.fitczarodziejka.pl
Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! odpowiedz na ten komentarz