Już za dwa dni siądziecie przy wigilijnym stole. Podajemy wam przepisy na dania, które mogą się na nim znaleźć. A może w tym roku będą to pierogi ze świeżą kapustą?
Filet z sandacza w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
• filet z sandacza — cztery porcje po ok. 150 g
• sól, pieprz do smaku
• dwie łyżki oleju
• 100 ml wina białego półwytrawnego
Sos – składniki:
• 2 łyżki musztardy sarepskiej
• 2 łyżki musztardy francuskiej
• 2 łyżki miodu wielokwiatowego
• 150 ml słodkiej 18% śmietanki
Wykonanie:
Rybę doprawić do smaku solą i pieprzem i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 5-6 minut. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i podgrzać często mieszając. Gotową rybę wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem.
Krokiety z kapustą i grzybami z sosem pieczarkowym
Składniki na ciasto naleśnikowe:
• pół litra mleka
• sól
• mąka
• 1 jajko
• olej do smażenia
Składniki na farsz:
• 1 kg kapusty kiszonej
• 50 g podgrzybków suszonych
• dwie średnie cebule
• 2 łyżki oleju
• 50 g masła
• sól, pieprz do smaku
Panierka:
• mąka pszenna
• jajko
• bułka tarta
• olej do smażenia
Wykonanie:
Mleko, mąkę i jajko dokładnie wymieszać mikserem, tak żeby nie było grudek. Usmażyć naleśniki na odrobinie oleju (ok. 1 łyżeczka na jednego naleśnika) Kapustę ugotować do miękkości w wodzie. Dokładnie odcisnąć i pokroić bardzo drobno lub przepuścić przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach. Grzyby dokładnie wypłukać , również ugotować do miękkości i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać grzyby, masło i chwilkę razem poddusić. Dodać do kapusty, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nałożyć po łyżce farszu i zwinąć krokiety. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor.
• 1 kg kapusty kiszonej
• 50 g podgrzybków suszonych
• dwie średnie cebule
• 2 łyżki oleju
• 50 g masła
• sól, pieprz do smaku
Panierka:
• mąka pszenna
• jajko
• bułka tarta
• olej do smażenia
Wykonanie:
Mleko, mąkę i jajko dokładnie wymieszać mikserem, tak żeby nie było grudek. Usmażyć naleśniki na odrobinie oleju (ok. 1 łyżeczka na jednego naleśnika) Kapustę ugotować do miękkości w wodzie. Dokładnie odcisnąć i pokroić bardzo drobno lub przepuścić przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach. Grzyby dokładnie wypłukać , również ugotować do miękkości i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać grzyby, masło i chwilkę razem poddusić. Dodać do kapusty, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nałożyć po łyżce farszu i zwinąć krokiety. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor.
Pierogi ze słodkiej kapusty z sosem pieczarkowym
Składniki na ciasto:
• trzy szklanki mąki pszennej
• szklanka letniej wody
• dwie łyżki oleju
Farsz:
• średnia główka świeżej kapusty
• 3 cebule
• 3-4 łyżki oleju
• 50 g masła
• sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sos sojowy
Wykonanie:
Kapustę pokroić na cząstki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać masło, chwilę razem podsmażyć i dodać do kapusty. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodać olej i powoli, mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę. Dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem. Porcjami rozwałkowywać ciasto i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek – od wypłynięcia ok. 3 minuty.
Autorem przepisów jest Robert Muzyczka, szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez