Sobota, 21 września 2024

Nie macie głowy do przepisów? U nas znajdziecie świąteczne inspiracje!

2015-12-22 14:22:29 (ost. akt: 2015-12-22 14:41:16)

Autor zdjęcia: mat. prasowe

Podziel się:

Już za dwa dni siądziecie przy wigilijnym stole. Podajemy wam przepisy na dania, które mogą się na nim znaleźć. A może w tym roku będą to pierogi ze świeżą kapustą?


Filet z sandacza w sosie musztardowo-miodowym




Składniki:

• filet z sandacza — cztery porcje po ok. 150 g 

• sól, pieprz do smaku

• dwie łyżki oleju

• 100 ml wina białego półwytrawnego


Sos – składniki:

• 2 łyżki musztardy sarepskiej

• 2 łyżki musztardy francuskiej

• 2 łyżki miodu wielokwiatowego

• 150 ml słodkiej 18% śmietanki

Wykonanie:

Rybę doprawić do smaku solą i pieprzem i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 5-6 minut. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i podgrzać często mieszając. Gotową rybę wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem.




Krokiety z kapustą i grzybami z sosem pieczarkowym




Składniki na ciasto naleśnikowe:

• pół litra mleka 

• sól

• mąka

• 1 jajko
• olej do smażenia



Składniki na farsz:

• 1 kg kapusty kiszonej

• 50 g podgrzybków suszonych

• dwie średnie cebule

• 2 łyżki oleju

• 50 g masła

• sól, pieprz do smaku


Panierka:

• mąka pszenna

• jajko

• bułka tarta

• olej do smażenia

Wykonanie:

Mleko, mąkę i jajko dokładnie wymieszać mikserem, tak żeby nie było grudek. Usmażyć naleśniki na odrobinie oleju (ok. 1 łyżeczka na jednego naleśnika) 
Kapustę ugotować do miękkości w wodzie. Dokładnie odcisnąć i pokroić bardzo drobno lub przepuścić przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach. Grzyby dokładnie wypłukać , również ugotować do miękkości i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać grzyby, masło i chwilkę razem poddusić. Dodać do kapusty, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. 
Na usmażone naleśniki nałożyć po łyżce farszu i zwinąć krokiety. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor.






Pierogi ze słodkiej kapusty z sosem pieczarkowym




Składniki na ciasto:

• trzy szklanki mąki pszennej

• szklanka letniej wody

• dwie łyżki oleju

Farsz:

• średnia główka świeżej kapusty

• 3 cebule

• 3-4 łyżki oleju

• 50 g masła

• sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sos sojowy


Wykonanie:

Kapustę pokroić na cząstki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać masło, chwilę razem podsmażyć i dodać do kapusty. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
 Do przesianej mąki dodać olej i powoli, mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę. Dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem. Porcjami rozwałkowywać ciasto i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek – od wypłynięcia ok. 3 minuty.



Autorem przepisów jest Robert Muzyczka, szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
 




Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB