Kotlecik czy też nie? Przygotowanie obiadu jest nie lada wyzwaniem, bo trzeba sprostać oczekiwaniom wszystkich domowników. My podpowiadamy i podajemy przepis na smakowitego indyka.
Indyk gotowany w delikatnym sosie z zielonym groszkiem
Składniki:
400 g filetu z indyka
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 szklanki wywaru jarzynowego (lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego)
100 g zielonego groszku (mrożonego)
2 - 3 łyżki śmietanki 30%
po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej natki
400 g filetu z indyka
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 szklanki wywaru jarzynowego (lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego)
100 g zielonego groszku (mrożonego)
2 - 3 łyżki śmietanki 30%
po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej natki
Przygotowanie:
Filet pokroić na cienkie plasterki. W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Wlać gorący wywar lub wodę z sosem sojowym, zagotować na większym ogniu. Na mocno gotujący się wywar wkładać po jednym kawałku mięsa cały czas go gotując. Na koniec doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut. W międzyczasie rozmrozić groszek (np. przelać go ciepłą wodą na sitku). Do garnka z mięsem dodać groszek i gotować jeszcze przez ok. 4 - 5 minut. Śmietankę wymieszać z mąką oraz z kilkoma łyżkami wywaru z mięsa, dodać do garnka i zagotować. Posypać posiekaną natką.
Filet pokroić na cienkie plasterki. W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Wlać gorący wywar lub wodę z sosem sojowym, zagotować na większym ogniu. Na mocno gotujący się wywar wkładać po jednym kawałku mięsa cały czas go gotując. Na koniec doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut. W międzyczasie rozmrozić groszek (np. przelać go ciepłą wodą na sitku). Do garnka z mięsem dodać groszek i gotować jeszcze przez ok. 4 - 5 minut. Śmietankę wymieszać z mąką oraz z kilkoma łyżkami wywaru z mięsa, dodać do garnka i zagotować. Posypać posiekaną natką.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez