W niedzielę możemy pozwolić sobie na eksperymenty w kuchni. Podajemy przepis na rybę w cieście. Rodzina będzie zachwycona!
Ryba w kruchym cieście krok po kroku
Składniki:
kruche ciasto:
220 g mąki pszennej jasnej
100 g masła
1/2 łyżeczki soli lub wedle uznania
30 ml wody
1 jajko całe
kruche ciasto:
220 g mąki pszennej jasnej
100 g masła
1/2 łyżeczki soli lub wedle uznania
30 ml wody
1 jajko całe
nadzienie:
600 g świeżego pstrąga
1,5 łyżeczki oregano
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
sól, pieprz do smaku
600 g świeżego pstrąga
1,5 łyżeczki oregano
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, miękkie masło, sól, wodę i jajo. A następnie wyrabiamy i zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. Dzielimy na dwie części. Oddzielamy skórę od ryby. Mieszamy oliwę z miodem, oregano, pieprzem i solą i wkładam do tego rybę. Rozwałkowujemy jedną część ciasta, układamy na papierze do pieczenia. Nadajemy kształt ryby. Układamy na to rybę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Sklejamy, smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy pół godziny.
Mieszamy mąkę, miękkie masło, sól, wodę i jajo. A następnie wyrabiamy i zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. Dzielimy na dwie części. Oddzielamy skórę od ryby. Mieszamy oliwę z miodem, oregano, pieprzem i solą i wkładam do tego rybę. Rozwałkowujemy jedną część ciasta, układamy na papierze do pieczenia. Nadajemy kształt ryby. Układamy na to rybę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Sklejamy, smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy pół godziny.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez