Przygotowani na świętowanie? Dziś przecież weekend! Polecamy więc przepis na obiad — czerwone curry z kurczakiem i mango oraz szpinakiem.
Czerwone curry z kurczakiem i mango oraz szpinakiem
Składniki:
1/2 kg piersi kurczaka
puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 spora biała cebula
1 niezbyt dojrzałe mango
2 garście liści szpinaku
2 czubate łyżeczki gotowej pasty curry
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokrój na kostkę. Obrane mango pokrój na podobną kostkę. Obraną cebulę pokrój na cienki piórka. W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż cały czas mieszając. Dodaj pastę curry, wymieszaj i smaż przez minutę. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Dodaj mięso, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. Dodaj mango i gotuj przez 2 minuty - kawałki mango nie powinny się rozgotować. Zdejmij wok z ognia, dodaj szpinak, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez