Sezon grzybowy trwa, więc na talerzu można skomponować danie właśnie z tym składnikiem. Polecamy pyszne medaliony wołowe z sosem z grzybów, oczywiście!
Medaliony z sosem grzybowym i zielonymi warzywami
Składniki:
600 g polędwicy wołowej (4 steki)
750 g ziemniaków (małych, młodych)
250 g brokułów
100 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
pół kapusty pekińskiej
8 szt. boczniaka
50 g masła
oliwa z oliwek
sól
pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu śmietanowego z grzybami. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Brokuły ugotuj. Boczniaki umyj, pokrój w połówki, delikatni posól i podsmaż. Cztery steki posmaruj pędzelkiem oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Suchą patelnię grillową mocno rozgrzej. Smaż po 3 min z jednej strony i 4 min z drugiej. Steki posyp solą i zawiń w folię aluminiową na 7-10 minut. Po wyjęciu z folii na każdym steku ułóż plasterek masła. Na talerze wyłóż pokrojoną kapustę pekińską, ziemniaki, boczniaki, mięso i pozostałe warzywa. Podawaj z grzybowym sosem.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez