Jesienią organizm potrzebuje rozgrzania i dodatkowej dawki witamin. Mięso z królika to produkt, który warto na stałe wprowadzi do naszego menu. Jest bogaty w aminokwasy i składniki mineralne, a w połączeniu z makaronem stworzy w pełni wartościowy i smaczny obiad. Przetestuj nasz przepis już dziś!
Składniki:
Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
Królik – 500 g
Cebula - 2 średnie sztuki
Śmietana słodka 18% - 100 ml
Śmietana kwaśna 18% - 100 ml
Sól, pieprz do smaku
Liść laurowy – 2 szt.
Czosnek – 3 ząbki
Ziele angielskie – 4-5 szt.
Olej – 3 łyżki
Świeży rozmaryn – 2-3 gałązki
Wykonanie:
1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
2. Królika myjemy, porcjujemy, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
3. Zamarynowane kawałki królika obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy razem z królikiem.
4. Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.
5. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany. Następnie hartujemy dolewając gorącego wywaru z królika i wlewamy do mięsa.
6. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podduszamy kilka minut, aby smaki się połączyły.
7. Na talerz wykładamy podgrzany makaron, porcję królika, polewamy sosem i dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu.
Smacznego!
Przepis przygotował Robert Muzyczka – szef kuchni
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez