środa, 20 lutego 2019

Przepis na obiad? Zupa grzybowa

2016-10-16 10:53:02 (ost. akt: 2016-10-16 11:56:08)

Autor zdjęcia: OSM Piątnica

Podziel się:

Jesienią można korzystać z tego, co oferuje nam natura. A może więc przygotować smakowitą zupę? Oto grzybowa zabielana z ziemniakami

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy



Składniki:


- Śmietana kwaśna 18% „Piątnica” 330g
- wywar kostno-jarzynowy 2l
- grzyby suszone 50g
- podgrzybek świeży lub mrożony 350g
- kurki świeże lub mrożone 200g
- ziemniaki 4 średnie szt.
- cebula 2 średnie
- olej 3 łyżki
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna 1 płaska łyżka
- natka pietruszki

Wykonanie:


Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB