Targi „Smaki Regionów”, które odbyły się w Poznaniu, to impreza skupiająca producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej. Nasz region został doceniony m.in. za smak piwa, jak i wybornego sandacza.
Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę. Co roku, pod herbami województw gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów — aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów czy naturalnego pieczywa.
Na stoisku województwa warmińsko-mazurskiego królowały ryby, wędliny, regionalne miody i piwa. Jak co roku, produkty cieszyły się dużą popularnością i zostały docenione przez jurorów. „Porter Warmiński” Browaru Kormoran zdobył „Złoty Medal Targów”. Czterech przedsiębiorców z Warmii i Mazur odebrało „Perły 2016” — nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów” na najlepsze produkty i potrawy regionalne. Były to: „Szynka wędzona” Zakładu Wędliniarskiego Flis-Pol z Miłomłyna, „Miód wielokwiatowy” z Margrabowa Pasieki Hodowlanej KRIR z Olecka, „Porter Warmiński”, Browaru Kormoran z Olsztyna oraz „Karmuszka” i „Sandacz w ogrodzie warzyw” – Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego „Stary Folwark” z Tumian.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez