Czwartek, 21 listopada 2024

A na obiad? Jarmuż po wielkopolsku

2016-11-26 12:16:13 (ost. akt: 2016-11-26 12:21:50)

Autor zdjęcia: mat. prasowe Gzella

Podziel się:

Jarmuż to istna bomba witaminowa! Skrywa w sobie ogromne ilości białka, potasu, błonnika oraz witamin, m.in. C, A i K. Wykorzystajmy więc jego potencjał i pozwólmy zagrać pierwsze skrzypce na naszym talerzu. Przepis na obiad - jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku.

Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku
Region: Wielkopolska
Składniki:


- Frankfurterki parzone Gzella 500g
- Boczek Kmicica Gzella 200g
- smalec 2 łyżki
- jarmuż świeży 1kg
- rosół lub bulion wołowy 350ml
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:
Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB