Jeśli wasze dzieci są łasuchami, ten przepis przypadnie im do gustu. Dziś proponujemy przepis na pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami.
Pancake z maślanki z sosem karmelowym i owocami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- Masło Ekstra od OSM Piątnica 50g
- mąka pszenna 2 szklanki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier 3 łyżki
- jajka 3 szt.
- maślanka 3 szklanki
- olej do natłuszczenia patelni
- ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)
Sos karmelowy:
- Śmietanka 42% od OSM Piątnica 200ml
- Masło Ekstra od OSM Piątnica 1 łyżka
- cukier 6 łyżek
- woda 100ml
Wykonanie:
Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę,
i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.
Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.
Smacznego!
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez