Czwartek, 21 listopada 2024

Przepis na obiad - orientalny rosół z jajecznym makaronem

2016-12-10 11:13:21 (ost. akt: 2016-12-10 11:20:37)

Autor zdjęcia: mat. prasowe

Podziel się:

Zima to czas kiedy szukamy skutecznych sposobów na jak najszybsze rozgrzanie się. Nasz przepis na obiad? Rosół z nutą orientu.

Orientalny rosół z jajecznym makaronem
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Liczba porcji: 3 litry/ dla 6 – 8 osób

Poziom trudności: średnie
Składniki:


Makaron Lubella Jajeczna Krajanka
1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych
500 g karkówki wołowej
50 g obranego imbiru
2 cebule
2,5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego
2 łyżki cukru
5 całych gwiazdek anyżu
6 całych ząbków czosnku
1 łyżka soli
Kiełki fasoli lub inne ulubione
Siekany szczypiorek
Cytryna
Listki kolendry do dekoracji

Przygotowanie:


W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą.

Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę – również 4 litry.

Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie – ok. 40 minut.
Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki.

Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Jajeczna Krajanka ma delikatny smak oraz, złocisty kolor. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych dodatków.

Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki.

Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB