Znudziła ci się tradycyjne polska kuchnia? Do pierogów ruskich przygotujesz wyszukany farsz i masz smakowitą potrawę. Oto przepis na obiad.
Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 3 szklanki
- letnia woda ok. 1 szklanka
- olej rzepakowy 2 łyżki
Farsz:
- Kiszka Ziemniaczana „Gzella” 4szt.
- twaróg półtłusty 100g
Pozostałe składniki:
- Boczek Kmicica „Gzella” 150g
- cebula 1 średnia szt.
- olej rzepakowy 3 łyżki
Wykonanie:
Kiszkę ziemniaczaną wyjąć z osłonek, wyłożyć do miski i chwilę wyrobić ręką, tak aby była luźniejsza. Dodać pokruszony twaróg i wymieszać.
Do przesianej mąki dodać olej i powoli, mieszając wlewać letnią wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą, elastyczną masę (dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem). Porcjami cienko rozwałkować ciasto, następnie szklanką bądź kubkiem wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i ulepić pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek – od wypłynięcia ok. 3 minuty.
Boczek pokroić w słupki, cebulę w kostkę, wszystko razem podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Ugotowane i wyłożone na talerze pierogi okrasić boczkiem z podsmażoną cebulą.
Podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez