Podhale to region, który przyciąga rzesze turystów nie tylko ze względu na piękne krajobrazy, ale i przepyszną kuchnię. Oscypek, bryndza czy kwaśnica to dobrze znane dania, które stanowią jedynie namiastkę tego jak bogaty jest zbiór kulinarny tego regionu Polski. Czosnianka - ta zupa do dziś rozgrzewa serca prawdziwych górali, teraz może i wasze!
Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą
Składniki:
- Metka cebulowa firmy Gzella 250g
- Szynka z Kociewskiej Wędzarni firmy Gzella 100g
- bulion warzywny lub rosół 2l
- ziemniaki 300g
- cebula 3 średnie szt.
- czosnek 2 główki
- smalec lub olej 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- mięta świeża 1 pęczek
- jajko 1 szt.
- bułka tarta 1 łyżka
- śmietana kwaśna 1 łyżka na każdą porcję zupy
Wykonanie:
Do bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną na smalcu cebulę wraz z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę, a następnie wszystko dokładnie zmiksować.
Do metki cebulowej dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w gotowej zupie na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty.
Wyłożyć na talerze, na wierzch położyć łyżkę śmietany i udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego!
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez