Piątek, 22 listopada 2024

Smaczne warsztaty w Żardenikach

2017-02-12 12:00:00 (ost. akt: 2017-02-10 20:38:27)

Autor zdjęcia: arch. szkoły

Podziel się:

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Żardenikach zakończył realizację programu „Smacznie, zdrowo i sportowo”. Jego uczestnikami było 13 osób – 5 dziewcząt i 8 chłopców w wieku od 18 do 24 lat, będących uczniami Szkoły Przysposabiającej do Pracy.

Ideą programu było stworzenie młodzieży warunków do aktywnego spędzania czasu wolnego, które przynosiłoby satysfakcję oraz sprzyjało akceptowanemu społecznie rozładowaniu emocji i redukcji napięcia poprzez aktywność sportową i arteterapię. Jednym z głównych celów było rozwijanie świadomości zasad racjonalnego i zdrowego odżywiania.
— W trakcie realizacji programu odbyło się spotkanie z rodzicami, warsztaty uczniów klas PdP z psychologiem, zajęcia z dietetykiem, pielęgniarką medycyny szkolnej. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach arteterapii — plastycznych i teatralnych „Zdrowie w twoich rękach”, warsztatach „Ruch podstawą zdrowia” oraz cyklu zajęć w pracowni gospodarstwa domowego „Pysznie i zdrowo”. Zorganizowane zostały konkursy plastyczne oraz na najciekawszy przepis zdrowego posiłku. Pielęgniarka szkolna w czasie zajęć z uczniami określiła wskaźnik BMI uczestników programu. Omówiła indywidualnie wyniki zagadnienia nadwagi i otyłości wśród młodzieży oraz ich negatywny wpływ na zdrowie — relacjonuje Anna Chyżyńska, dyrektor SOSW w Żardenikach. — Uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, nową piramidę żywieniową, znaczenie warzyw i owoców w diecie, zasady wybierania zdrowych produktów (czyli czym się kierować, które informacje na etykietach są ważne), wpływ odżywiania na organizm, konieczność stosowania różnorodnej, bogatej w zdrowe składniki diety, wpływ spożywania fast–foodów, chipsów, słodyczy oraz żywności wysoko przetworzonej na zdrowie człowieka, zasady układania optymalnego dziennego jadłospisu.
Nie mogło też zabraknąć informacji o znaczeniu aktywności fizycznej dla prawidłowego rozwoju organizmu. Podano uczniom wpływ aktywności aerobowej na utrzymanie prawidłowej wagi ciała oraz samopoczucie i obniżenie ryzyka chorób. Wychowankowie poznali także zasady doboru ćwiczeń przy redukcji masy ciała i ćwiczenia na X-box Kinect.
Ważnym elementem programu były systematyczne zajęcia kulinarne w czasie lekcji przysposobienia do pracy. W ich trakcie młodzież przygotowywała zdrowe potrawy przy użyciu specjalnie zakupionego parowaru i sokowirówki. Na stołach zagościły soki owocowe, owocowo-warzywne, sałatki warzywne i surówki. Opracowano przepisy na proste i zdrowe posiłki. Zorganizowany też został szkolny konkurs na „najsmaczniejszy przepis”.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB