Wtorek, 17 września 2019

Przepisy na Wielkanoc Ewy Wachowicz

2017-04-14 12:00:00 (ost. akt: 2017-04-15 11:29:51)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Jaja podsmażane


Opis przygotowania
Jajka ugotować na twardo. By nie pękały, nakłuć skorupki na szerszym końcu. Ostudzić i osuszyć. Ostrym nożem przeciąć na pół. Wydrążyć, nie uszkadzając skorupek. Białka i żółtka drobno posiekać, rozgnieść widelcem.

Wymieszać z 2 łyżkami miękkiego masła i szczypiorkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić na patelni, połówki jajek ułożyć bułką tartą do spodu.
Przykryć i trzymać na ogniu przez kilka minut. Podawać na ciepło.

Składniki:


6 - jajek
3 łyżki - masła
3 łyżeczki - drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki - bułki tartej
sól
pieprz

Jajka inaczej
Przepis Ewy Wachowicz ze strony http://www.ewawachowicz.pl



Opis przygotowania


Na środku szerszego końca jajka zrobić dość duży otwór. Wytrzepać zawartość. Wydmuszkę wyparzyć. Osuszyć na papierowym ręczniku.

Kurzą pierś ugotować z marchewką i groszkiem (można użyć groszku konserwowego, który wystarczy przelać przez sito). Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso i marchewkę pokroić w kostkę. Do środka każdej wydmuszki włożyć kawałki kurczaka, marchewkę i groszek. W bulionie rozpuścić żelatynę (wg przepisu na opakowaniu). Wystudzić. Zalać wydmuszki. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Delikatnie pozbawić skorupki.

Składniki:


wydmuszki
pierś z kurczaka
zielony groszek
marchewka
bulion
żelatyna
sól
pieprz

Jaja sadzone na śmietanie
Przepis Ewy Wachowicz ze strony http://www.ewawachowicz.pl



Opis przygotowania
Na dużą patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu gotować ją kilka minut - by trochę odparowała. Następnie wybić jajka (tak jak sadzone), posolić, przyprawić pieprzem i dusić, aż białko zetnie się całkowicie - żółtko ma pozostać płynne. Pod koniec dodać drobno posiekany koperek (zimą zastąpić go koprem mrożonym lub natką pietruszki).

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Zmiażdżyć tłuczkiem dodając jednocześnie masło, śmietanę i świeżo startą gałkę muszkatołową (wystarczy szczypta). Doprawić do smaku solą.

Składniki:


4 - jajka
2 szklanki - śmietany 30%
1 pęczek - koperku
sól
pieprz
Puree ziemniaczane
500 g - ziemniaków
1 łyżka - masła
2 łyżki - śmietany
sól
gałka muszkatołowa

Sułkowicka "krzonówka"
Przepis Ewy Wachowicz ze strony http://www.ewawachowicz.pl


Opis przygotowania
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodać pokrojone w kostkę wędliny i zalać serwatką. Zagotować i odstawić.

Dodać jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości). Przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować przez 20 minut. Dodać lubczyk.

Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku). Nie gotować.
Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z ugotowanym na twardo jajkiem. Posypać szczypiorkiem.
Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku.
Sułkowicka „krzonówka" najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.

Składniki:


250 g - łopatki wieprzowej
250 g - wędzonych żeberek
250 g - surowego wędzonego boczeku
wędlina ze święconki
2 l - serwatki
korzeń chrzanu
por
seler
1 - marchewka
1 - pietruszka
2 - liście laurowe
5 ziarenek - ziela angielskiego
2 gałązki - świeżego lubczyku
sól
pieprz
tarty chrzan do smaku
szczypiorek do dekoracji
Dodatki
jajka na twardo
swojski chleb

Babka cud
Przepis Ewy Wachowicz ze strony http://www.ewawachowicz.pl


Opis przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek, stopniowo wmieszać do utartego masła. Następnie dodać mąkę, sodę, mleko, kakao, cynamon i dżem. Na samym końcu delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek (ze szczyptą soli).
Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu pokryć lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem).

Składniki:


250 g - masła
1 szklanka - cukru
4 - jajka
2 szklanki - mąki
2 łyżeczki - sody
½ szklanki - mleka
2 łyżeczki - kakao
2 łyżeczki - cynamonu
4 łyżeczki - dżemu
1 szczypta - soli
½ - cytryny
cukier puder



Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB