Piątek, 13 grudnia 2019

LUBISZ AZJATYCKIE SMAKI? ODWIEDŹ WIELKĄ SZAMĘ W OLSZTYNIE.

2019-10-03 07:16:09 (ost. akt: 2019-10-03 07:17:21) Artykuł sponsorowany

Podziel się:

Hasłem przewodnim Wielkiej Szamy jest „Kulinarna podróż dookoła świata”. Na festiwalach organizatorzy starają się zabrać swoich gości w różne zakątki globu. Podczas wydarzeń kulinarnych możecie spotkać się z kuchnią m.in. meksykańską, amerykańską, gruzińską czy azjatycką. I właśnie na tej ostatniej pragniemy skupić dziś Waszą uwagę.

Kuchnia azjatycka to zbiór kuchni z kilku regionów. Zaliczamy do niej kuchnię japońską, wietnamską czy chińską. Łączy ich bogactwo orientalnych smaków oraz fakt, że jest wyjątkowo zdrowa. Azjaci nie borykają się z chorobami cywilizacyjnymi, w tym z nadwagą. Ich sekretem jest unikanie dużej ilości nabiału oraz tłustego mięsa. Stawiają bowiem na większą ilość ryb, owoców morza oraz warzyw. Jak na kraje dalekowschodnie przystało, podstawą ich diety jest ryż. Można go tu spotkać pod różną postacią jak papier ryżowy czy makaron. Kuchnia azjatycka jest bogata w intensywne aromaty i smaki. Królują tu przyprawy typu imbir, kardamon, trawa cytrynowa, chilli czy anyż. Te smaki to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Przedstawiamy dania kuchni azjatyckiej, które będzie można skosztować na Wielkiej Szamie w Olsztynie już 5 i 6 października.

Do najbardziej znanych dań kuchni chińskiej należą bułeczki baozi, czyli tradycyjna przekąska w formie klusek gotowanych na parze w bambusowych koszyczkach. Danie te wywodzi się z Północy Chin, a na Wielkiej Szamie zaserwuje je „Pan Baozi”! Dostępne będą w opcji mięsnej oraz wegetariańskiej — w zestawie z pyszną, orientalną surówką.

http://m.wm.pl/2019/10/orig/4-581206.jpg

Wok to jedno z podstawowych naczyń kuchni azjatyckiej. Charakterystyczna budowa tej patelni pozwala na smażenie dania metodą stir-fry, czyli szybkie smażenie w bardzo wysokiej temperaturze, podrzucając składniki.
Makaron jest kolejnym, zaraz po ryżu najczęściej używanym składnikiem w Azji. Istnieje mnóstwo rodzajów makaronów jak m.in. soba, udon czy ryżowy. Azjaci podają makaron z aromatycznymi bulionami, w wersji smażonej z warzywami czy mięsem. Obowiązkowa pozycja na liście do odwiedzenia to food truck Nood-Lee. Ich specjalnością są oryginalne azjatyckie makarony. Czekają na Was ciekawe połączenia smaków – tego po prostu trzeba spróbować!

http://m.wm.pl/2019/10/orig/1-581207.jpg

Fanom nietypowych smaków polecamy spróbowanie prawdziwej kuchni koreańskiej. Food truck "Babcha Korea" zaserwuje bulgogi. Pokrojona w cienkie paski wołowina, marynowana jest w sosie sojowym z dodatkami. Następnie mięso jest grillowane. Dania podawane są w kubkach, na ryżu i sałatce.

http://m.wm.pl/2019/10/orig/mg-5616-581208.jpg

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB