Wtorek, 16 lipca 2019

Wydział Biologiczny UWM

  • Summer Course „Hydrobiology and inland environmental science in Poland” po raz czwarty

    2019-07-11 12:15:00

    Po raz czwarty! na Wydziale Biologii i Biotechnologii UWM trwa międzynarodowy, polsko-japoński letni kurs pod nazwą Summer Course „Hydrobiology and inland environmental science in Poland” (3-16 lipca). Kurs i wymiana międzynarodowa to efekt podpisanego w listopadzie 2015 r. porozumienia o współpracy pomiędzy naszą uczelnią a Faculty of...

  • Nie daj się oszukać

    2019-07-09 07:00:00

    Pora wyjaśnić skąd się wzięły te cudowne nowe „odmiany” (które umieściłem na Facebooku). Na pewno nie z nasion oferowanych na niektórych portalach aukcyjnych, choć można tam spotkać oferty „tęczowych róż”, „tęczowych chryzantem”, „niebieskich truskawek” itp. Cześć tych oryginalnych „odmian” to efekt pracy w programie...

  • Pierwsi certyfikowani tutorzy na Wydziale Biologii i Biotechnologii

    2019-07-08 09:38:00

    Od października studenci Wydziału Biologii i Biotechnologii będą mogli skorzystać z opieki tutorów. Pierwsza grupa nauczycieli akademickich z WBiB zdobyła odpowiednie certyfikaty.Tutoring to forma edukacji tzw. spersonalizowanej, uczy kreatywności, ujawnia zainteresowania, przygotowuje do twórczego działania. Ta metoda, jako uzupełnienie...

  • Structure and function of photosystems I and II

    2019-06-26 06:31:00

    Dziekan Wydziału Biologii i BiotechnologiiiZarząd Olsztyńskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Fizjologicznegouprzejmie zapraszają na WYKŁADpt.Structure and function of photosystems I and IIktóry wygłosiProfesor Wolfram Saenger(Wolny Uniwersytet w Berlinie, Uniwersytet  Harvarda, Instytut Medycyny Doświadczalnej Maxa Plancka w Getyndze,...

  • Czy i jak technologia zmieni ludzkość

    2019-06-15 13:12:00

    Człowiek od zarania dziejów posługiwał się narzędziami i kreował nowe technologię w oparciu o swoją wiedzę wynikającą głównie z doświadczenia swojego i swojego najbliższego otoczenia. Wraz z czasem postępująca ewolucja pozwoliła na wzrost potencjału ludzi jako gatunku. Nowocześniejsze narzędzia, doskonalone mechanizmy i lepsze...

  • Międzynarodowym Kursi Letni pt: „Hydrobiology and inland environmental science in Poland (kolejna edycja)

    2019-06-03 16:02:00

    Zapraszamy Studentów do udziału w atrakcyjnym ”,zorganizowanym przez Uniwersytet Hokkaido, Wydział Nauk Rybackichi UWM w Olsztynie, Wydział Biologii i Biotechnologii (WBiB), Katedra Zoologii,  który odbędzie się w dniach od 3 do 16 LIPCA 2019Udział w Kursie jest bezpłatnyUczestnikami Kursu będą studenci (SZEŚĆ osób) Faculty...

  • Czy i jak biotechnologia może zmienić Homo sapiens? (kolejny głos w dyskusji)

    2019-06-02 17:41:00

    (Biblioteka, fot. S. Czachorowski)Biotechnologia jest interdyscyplinarną dziedziną nauki, której głównym przedmiotem zainteresowań jest wykorzystanie organizmów żywych oraz prowadzonych przez nie procesów biologicznych, białek, enzymów, DNA, RNA na szeroką skalę przemysłową. Szczególnie jest stosowana w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym,...

  • Zróbmy sobie... chruścika :-)

    2019-06-01 13:00:00

    W piątek 24 maja 2019 r. uczniowie klasy 4a i 4d SP4 spotkali się na warsztatach przyrodniczych „Zróbmy sobie chruścika” by wykonać zabawki edukacyjne przedstawiającą  larwy owadów o nazwie ”chruściki”. Te ciekawe stworzenia przypominają motyle nocne , natomiast ich larwy żyją w rzekach , jeziorach i stawach , gdzie na dnie...

  • Naukowo-artystyczne śniadanie na trawie czyli jak Wydział Biologii i Biotechnologii świętuje urodziny Uniwersytetu

    2019-05-29 04:30:00

    Malowanie kamieni z motywami przyrody Warmii i Mazur (12.00-18.00)Bajka kamishibai: o cytrynku latolistku, o żabie moczarowejCo żyje w Łynie?Budujemy hotele dla owadów (12.00-14.00)Botaniczny spacer (początek godz. 13.00, potrwa ok. 1 godziny).Kawiarnia naukowa dla słuchaczy Warmińsko-Mazurskiego Uniwersytetu Młodego Odkrywcy 2.0 - "Dziko rosnące...

  • Zastosowanie larw Lucilia sericata (muchy zielonej) w leczeniu oparzeń

    2019-05-28 19:19:00

    (Lucilia sp., owad dorosły, fot. S. Czachorowski)Każdy z nas doznał kiedyś oparzenia. Najczęściej było to tzw. oparzenie stopnia I, czyli zaczerwienienie skóry, które zwalczaliśmy przez obfite polanie oparzonego miejsca zimną wodą. W przypadku poważnych oparzeń najczęściej wymagana jest interwencja lekarska. W przypadku ran...

  • Pomóż owadom i zbuduj dla nich domek - naukowo-artystyczne śniadanie na trawie w Parku Centralnym

    2019-05-28 15:22:00

    Owady to najliczniejsza grupa zwierząt, zasiedlająca najróżniejsze środowiska. Mają ogromne znaczenie w przyrodzie, a także w życiu i gospodarce człowieka. Obok szkodników, mamy wiele gatunków pożytecznych, bez których życie na Ziemi nie toczyłoby się najlepiej. Do najważniejszych należą trzmiele, pszczoły, i nie tylko te znane...

  • Czy i jak biotechnologia zmieni Homo sapiens?

    2019-05-28 14:55:00

    (fot. S. Czachorowski)Biotechnologia jest terminem bardzo rozległym, który zajmuje się między innymi badaniami, ekspresją DNA, białek, enzymów oraz wspólna integracja pomiędzy bioprocesami. Coraz większa możliwość odkrywania tajemnicy dotyczących funkcjonowania ludzkiego organizmu sprawia, że więcej chcemy mieć władzy nad sobą samym....

  • Ogłoszenie naboru na letnie obozy edukacyjne

    2019-05-27 08:06:00

    W ramach Warmińsko-Mazurskiego Uniwersytetu Młodego Odkrywcy 2.0 zaplanowane zostały dwa obozy letnie w następujących terminach:21-26 lipca 20194-9 sierpnia 2019Zakwaterowanie i zajęcia na terenie Kortowa (miasteczko uniwersyteckie UWM). Koszty zakwaterowania (noclegi, wyżywienie) oraz zajęcia są dla uczniów bezpłatne.Zgłoszenia indywidualne...

  • Studencki Nobel dla studenta mikrobiologii?

    2019-05-22 21:29:00

    Projekt Studencki Nobel służy wyłonieniu najbardziej wszechstronnych i utalentowanych członków społeczności akademickiej, a także promowaniu aktywnej działalności studenckiej. Studenci nagradzani są w kilku kategoriach: IT, Sztuka, Nauki przyrodnicze i energetyka, Nauki społeczno-ekonomiczne, Dziennikarstwo i literatura, Fizyka i astronomia,...

  • Zupa z chwastów

    2019-05-22 05:51:00

    (Pokrzywa, fot. S. Czachorowski)ZUPA Z CHWASTÓWokoło 2 l bulionu lub 1 kg porcji rosołowejpęczek włoszczyzny,3 duże ziemniaki, ½ szklanki usiekanych listków podagrycznika, 1 szklanka usiekanych listków pokrzywy, ½ szklanki lebiody (komosy),½ szklanki szczawiu, po łyżce usiekanych drobniutko listków babki lancetowatej, krwawnika, bluszczyku...