Poniedziałek, 5 grudnia 2022

Kurczak w leśnych grzybach

2013-11-07 22:10:10 (ost. akt: 2015-05-13 14:53:54)

Podziel się:

Autor zdjęcia: Mat. prasowy

To już ostatni dzwonek, aby skorzystać z bogactwa rodzimych lasów. Oto propozycja na KURCZAKA W LEŚNYCH GRZYBACH. Świeże, przepełnione aromatem grzyby wspaniale wypełnią smakiem całą potrawę, a biały ocet winny nada jej wytrawnego charakteru.

Składniki na 4 osoby:
*1 kurczak poporcjowany ( ok 1 kg), *120 g leśnych grzybów, *50 ml białego octu winnego Ponti, *100 ml sosu pieczeniowego, *150 ml bulionu mięsnego, *pęczek natki pietruszki, *sól i pieprz do smaku, *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia

Przygotuj kurczaka dopraw solą, pieprzem i lekko podsmaż na oliwie z oliwek w dużym garnku. Następnie dolej połowę bulionu i duś w nim kurczaka ok 20 min. Dodaj ocet winny i pozwól mu odparować. Potem dodaj resztę bulionu i sos pieczeniowy i duś na małym ogniu następne 20 min. Na końcu dodaj pokrojone w cienkie plastry leśne grzyby (borowiki, podgrzybki) i duś aż grzyby będą miękkie. Podawaj posypane natką pietruszki – z wybranymi dodatkami. Smacznego!
Informacja prasowa

Prześlij przepis!
Masz ulubioną potrawę dla rodziny lub singla? Prześlij nam swój przepis! Wyślij go na maila: poczta@naszolsztyniak.pl

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB