środa, 7 grudnia 2022

Pulpetti - Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry

2013-11-07 22:32:36 (ost. akt: 2015-05-13 14:54:52)

Podziel się:

Autor zdjęcia: Mat. prasowy

Dobrze znany makaron spaghetti swoją karierę rozpoczynał jako danie włoskich chłopów i biedoty - doprawiony jedynie oliwą z oliwek, czosnkiem i bazylią! Wraz z biegiem lat spaghetti przybierało nowe, coraz bogatsze i wykwintne formy.

Najpopularniejsza z nich to spaghetti all’Bolognese, przyrządzany z kilku rodzajów mięs, czerwonego wina i pomidorów, lub spaghetti carbonara – z boczku, sear owczego, parmezanu i oliwy. W istocie makaron spaghetti można podawać z każdym rodzajem sosu: śmietanowym, mięsnym, warzywnym - każdy z nich skomponuje się doskonale z delikatnym smakiem włoskich nitek. Jedną z fantazyjnych wariacji jest spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry.

Przepis dla 4 osób
*400 g spaghetti Arrighi, *2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta, *300 g mielonej wołowiny, *300 g pomidorków cherry, *1 jajko, *2 łyżki bułki tartej, *1 łyżeczka musztardy, *1 łyżeczka miodu, *1 szalotka drobno posiekana, *3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia, *sól, pieprz

Przygotowanie: Mięso mielone zmieszać z jajkiem, bułką tartą, szalotką i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy uformować pulpety wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i smażyć je na oliwie do czasu, aż będą zarumienione ze wszystkich stron. W osobnym naczyniu zagotować pomidory krojone z bazylią Valfrutta, doprawić je solą i pieprzem oraz dodać nieco oliwy z oliwek. Gotować tak długo, aż powstanie zredukowany, gęsty sos. Na koniec dodać połówki pomidorków cherry gotować jeszcze przez 5 minut. W tym czasie można ugotować makaron spaghetti tak, by był on nieco twardawy (tzw. al dente). Pomidorki odcedzić, dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Makaron nałożyć na talerze, na nim ułożyć pulpeciki oraz listki bazylii. Więcej kulinarnych inspiracji na www.facebook.com/kuchnia.wloska i http://indexfood.pl/przepisy. SMACZNEGO!


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB