środa, 7 grudnia 2022

Brokuł z pierożkiem w sałatce

2013-11-07 22:38:00 (ost. akt: 2015-05-13 14:56:54)

Podziel się:

Autor zdjęcia: sxc.hu

Niezapowiedziana wizyta znajomych? Romantyczna kolacja we dwoje? A może szybka przekąska po powrocie z pracy? Jeśli potrzebujesz szybko podać coś na stół, proponujemy połączenie makaronu, warzyw i sera feta w prostej i szybkiej w przygotowaniu sałatce. Zaspokoi pierwszy głód i zachwyci podniebienia gości.

Składniki:
• 200 g Makaron Międzybrodzki Pierożek
• 1 łyżka oleju
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 brokuł
• 4 pomidorki koktajlowe
• 100 g sera feta (albo inny kozi)
• 2 łyżki prażonego słonecznika
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotować makaron w posolonej wodzie – najlepiej aby był al dente. Odcedzić, dodać olej, wymieszać i poczekać aż wystygnie.
Podzielony na różyczki brokuł ugotować we wrzątku. Zalać zimną wodą i ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać brokuł i smażyć przez 4 minuty. Uwaga, żeby się nie przypalił. Na koniec dodać makaron i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.
Sałatkę układamy piętrami. Na samym dnie salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę pomidorki. Następnie dodajemy ser feta i makaron z brokułami. Całość posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.
Smacznego!
Informacja prasowa

Prześlij przepis!
Masz ulubioną potrawę dla rodziny lub singla? Prześlij nam swój przepis! Wyślij go na maila: poczta@naszolsztyniak.pl

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB