środa, 7 grudnia 2022

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

2013-12-19 15:34:41 (ost. akt: 2015-05-13 16:55:12)

Podziel się:

Autor zdjęcia: Dwór Korona Karkonoszy

Składniki na gołąbki:
kapusta świeża - 1 duża sztuka
kasza gryczana - 1 kg
boczek wędzony - 1/2 kg
cebula - 1/2 kg
masło - 150 g
czosnek - 5 ząbków
sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:
Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Prześlij przepis!
Masz ulubioną potrawę dla rodziny lub singla? Prześlij nam swój przepis! Wyślij go na maila: poczta@naszolsztyniak.pl


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB