środa, 7 grudnia 2022

Penne z szynką w sosie śmietanowym

2014-04-01 12:00:00 (ost. akt: 2015-05-13 17:19:34)

Autor zdjęcia: Mat. prasowy

Podziel się:

Rurki penne to jedne z najbardziej lubianych makaronów zarówno w Polsce jak i na świecie. Można przygotowywać je na sto sposobów. My zdradzamy Wam jak penne może sprawdzić się w sytuacji gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a musimy przygotować pyszny obiad.

Składniki:
Międzybrodzki Makaron Penne – 250g
Szynka drobiowa – ok 60g
Żółty ser – ok 20g
Śmietana 18% - 150g
Świeża pietruszka – pęczek
Cebula – 1szt.
Sól, pieprz, bazylia


Sposób przygotowania:

1. W pierwszej kolejności gotujemy Międzybrodzki Makaron Penne wedle zaleceń na opakowaniu, a następnie hartujemy go zimną wodą.
2. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. W momencie gdy szynka i cebula będą zarumienione dodajemy śmietankę i doprawiamy według uznania.
3. Następnie na patelnie dokładamy makaron i smażymy na wolnym ogniu ok 2 minut.
4. Całość mieszamy, posypujemy pietruszką i startym wcześniej serem.

Smacznego!

Prześlij przepis!
Masz ulubioną potrawę dla rodziny lub singla? Prześlij nam swój przepis! Wyślij go na maila: poczta@naszolsztyniak.pl

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB