środa, 7 grudnia 2022

Zimowe przepisy dla najmłodszych

2015-02-23 09:44:36 (ost. akt: 2015-05-13 17:39:23)

Autor zdjęcia: sxc.hu

Podziel się:

Zima to okres, w którym szczególnie musimy zadbać o dietę i zdrowie najmłodszych dzieci.

Krótkie, zimne dni, brak słońca oraz zmniejszona aktywność na świeżym powietrzu skutecznie obniżają nastrój i osłabiają odporność. Najlepszą receptą na poprawę nie tylko humoru, ale i stanu zdrowia, jest odpowiedni jadłospis, dostosowany do potrzeb organizmu dziecka i uwzględniający składniki dostępne o tej porze roku. Warto korzystać z ich bogactwa, planując codzienne menu.

Zimowa dieta powinna dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze, wzmocnić jego odporność i uchronić przed infekcjami. Planując zimowe potrawy, pamiętaj, żeby jadłospis przewidziany dla Twojego dziecka uwzględniał jego wiek i zaspokajał zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. To ważny element tzw. programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia, które determinuje metabolizm dziecka i jego nawyki żywieniowe na całe przyszłe życie. Posiłki dla najmłodszych dzieci powinny być szczególnie dostosowane do potrzeb ich niedojrzałego organizmu. Ważne są nie tylko świeże, dobrej jakości składniki, ale także sposób przygotowania posiłków, pozwalający zachować jak najwięcej ich wartości odżywczych. Dieta dziecka powinna być też szczególnie starannie zbilansowana.

W diecie całej rodziny koniecznie uwzględnij witaminę D, która jest szczególnie potrzebna do prawidłowego wzrostu i rozwoju niemowlęcia i małego dziecka, ale także korzystnie wpływa na ogólną odporność organizmu. Dlatego w diecie malucha warto uwzględnić mleko, jaja i tłuste ryby. Możesz w łatwy sposób sprawdzić, czy w diecie Twojego dziecka znajduje się wystarczająca ilość tej cennej witaminy. Wystarczy, że skorzystasz z kalkulatora witaminy D, który znajdziesz tutaj: http://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/kalkulator-wapnia-i-witaminy-d/

Placuszki owsiane z musem owocowym (z mrożonych owoców)
(dla dziecka od 7. miesiąca życia)

Składniki na ok. 10 placuszków:
* 2 duże jajka (osobno białka i żółtka)
* 1 szklanka mąki pszennej (może być razowa)
* 1 szklanka drobnych płatków owsianych
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżka roztopionego masła

Mus owocowy:
* szklanka mrożonych owoców, np. malin (wcześniej rozmrożonych)
* kilka listków mięty

Przygotowanie:
W misce wymieszaj suche składniki. Rozpuść w rondelku masło. Ubij pianę z białek w osobnym naczyniu. Do suchych składników dodaj najpierw żółtko i masło, a następnie pianę z białek. Możesz poprosić o pomoc w mieszaniu składników swoje dziecko. Zmiksuj owoce z listkami mięty. Smaż placuszki na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj z musem owocowym.

Sałatka owocowa z mielonym siemieniem lnianym i miętą
(dla dziecka od 1. roku życia)

Składniki na 3 porcje:
* 1 gruszka
* 1 jabłko
* 1 pomarańcza
* 1 banan
* 1 kiwi
* 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
* kilka listków mięty
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Poproś swojego malucha o pomoc w krojeniu owoców oraz dekorowaniu sałatki listkami mięty. Wcześniej zadbaj oczywiście o bezpieczne, dopasowane do wieku dziecka sztućce. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę podawaj na podwieczorek. Jeśli chcesz zaproponować sałatkę dziecku przed 1. rokiem życia, pamiętaj, aby nie dodawać do niej miodu.


Sałatka z kaszy pęczak z mozzarellą, pieczonym buraczkiem i pietruszką
(dla dziecka od 1. roku życia)

Składniki na 2 porcje:
* 1 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
* 1 upieczony buraczek
* 1 kulki sera mozzarelli
* 1 łyżka posiekanej lub porwanej natki pietruszki
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Pokrój ser i buraczka w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w misce. Dziecko może Ci pomóc przy rwaniu listków pietruszki i dekoracji sałatki lub w mieszaniu składników.

Kanapki z grillowanymi warzywami
(dla dziecka od 1. roku życia)

Składniki na 1 porcję:
* 2 kromki chleba pszenno-żytniego
* 1 łyżeczka masła
* 2 plasterki pieczonej cukinii
* 2 plasterki pieczonej papryki bez skórki
* 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Warzywa upiecz w piekarniku na pergaminie, skropione odrobiną oliwy z oliwek i z dodatkiem rozmarynu. Piecz warzywa około 20 minut w 200 stopniach. Po wystygnięciu, ułóż warzywa na talerzu. Posmaruj masłem chleb i pozwól swojemu dziecku ułożyć składniki na kanapce i udekorować je natką pietruszki. Dla młodszych dzieci możesz przygotować wersję kanapek z cukinią i pietruszką (bez papryki).

informacja prasowa

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB