środa, 7 grudnia 2022

Grillowana karkówka? Porady szefa kuchni

2015-04-29 12:14:44 (ost. akt: 2015-04-29 12:20:16)

Autor zdjęcia: Mat. prasowy

Podziel się:

Czas na grilla! Zacznijmy od karkówki. Choć bardzo popularna, jest wymagającym mięsem - lecz gdy uda się znaleźć na nią sposób, zachwyca soczystością i miękkością.

Choć karkówka jest mięsem niełatwym, to jedna z ulubionych potraw Polaków. Przyrządzając ją, często stajemy przed dylematem, czy aby nie jest jeszcze półsurowa, a może za twarda, przypalona lub co gorsza - wysuszona. Dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat jej przyrządzania. Wiedza to bezcenna, bo poparta codziennym doświadczeniem eksperta - Roberta Polińskiego, szefa kuchni Knorr.

Rządzi! Czyli karczek z grilla
Karkówka nadaje się na grilla idealnie, a to dlatego, że jest mocno poprzerastana tłuszczem. Oznacza to, że podczas grillowania wraz z wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna. Wnikają w nie soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa. A oto kilka przydatnych rad:
- karkówkę warto grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni - dzięki temu mięso lepiej się dopiecze.
- stek z karkówki o grubości 1 cm należy grillować 5-7 minut z każdej strony (pod przykryciem).
- plaster karkówki nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso dobrze się wysmaży.

Aromatyczna i soczysta, czyli jak przyprawić karkówkę
Jak nadać mięsu wyrazu i sprawić, by marynata wydobyła z niego wszystko, co najlepsze? Podpowiada Robert Poliński, szef kuchni Knorr:
- przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem - marynata głębiej wniknie w strukturę mięsa.
- wszyscy wielbiciele karkówki powinni zaopatrzyć się w Przyprawę do mięs Knorr, która może samodzielnie podkreślać walory smakowe mięsa. Można też potraktować tę przyprawę jako bazę do stworzenia marynaty, łącząc ją z innymi składnikami - zależnie od naszych upodobań kulinarnych. Przyprawa do mięs nadaje karkówce piękny, ciemny kolor oraz równomiernie pokrywa mięso, podkreślając jego kruchość i soczystość.
- jeśli decydujemy się na marynatę, przygotujmy ją na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc spotęguje doznania smakowe.
- jeśli chcemy wprowadzić nutę kwaskowatości, użyjmy do sporządzenia marynaty czerwonego wina. Do tego możemy dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca - zapewni to karkówce leśny posmak. Orientalny smak marynaty, a zarazem finalnej potrawy, uzyskamy, dodając do marynaty imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki.
- słodkie marynaty najwygodniej i najsmaczniej robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.

Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
Składniki:

- 400 g schabu karkowego pokrojonego w 1 cm grubości steki
- 1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
- 100 ml Sosu Hellmann's Czosnkowego
- 1 łyżka czarnego pieprzu (ziarna)
- 6 goździków
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
- 2 zielone ogórki
- pęczek świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
1. W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki.
2. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę do karkówki Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
3. Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
4. W międzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmann’s.

Karkówka z grilla z curry i sosem jogurtowym
Składniki:

- 1 kg karkówki
- Przyprawa Grill Karkówka Knorr
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżej kolendry
- 1 limonka
- 100 ml oleju

Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z
kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
3. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj
sok z limonki. Sos dopraw do smaku.
4. Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z
przygotowanym sosem.


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB