Czwartek, 29 września 2022

Przepis na obiad - wyjątkowa ryba w cieście

2016-09-18 10:00:00 (ost. akt: 2016-09-17 10:36:19)

Autor zdjęcia: archiwum

Podziel się:

W niedzielę możemy pozwolić sobie na eksperymenty w kuchni. Podajemy przepis na rybę w cieście. Rodzina będzie zachwycona!

Ryba w kruchym cieście krok po kroku


Składniki:
kruche ciasto:
220 g mąki pszennej jasnej
100 g masła
1/2 łyżeczki soli lub wedle uznania
30 ml wody
1 jajko całe

nadzienie:
600 g świeżego pstrąga
1,5 łyżeczki oregano
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
sól, pieprz do smaku

dodatkowo:
1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, miękkie masło, sól, wodę i jajo. A następnie wyrabiamy i zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. Dzielimy na dwie części. Oddzielamy skórę od ryby. Mieszamy oliwę z miodem, oregano, pieprzem i solą i wkładam do tego rybę. Rozwałkowujemy jedną część ciasta, układamy na papierze do pieczenia. Nadajemy kształt ryby. Układamy na to rybę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Sklejamy, smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy pół godziny.


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB