Sobota, 27 lipca 2024

Przepis na obiad — medaliony wołowe z sosem grzybowym i zielonymi warzywami

2016-09-24 12:28:50 (ost. akt: 2016-09-24 12:33:44)

Autor zdjęcia: archiwum

Podziel się:

Sezon grzybowy trwa, więc na talerzu można skomponować danie właśnie z tym składnikiem. Polecamy pyszne medaliony wołowe z sosem z grzybów, oczywiście!

Medaliony z sosem grzybowym i zielonymi warzywami


Składniki:
600 g polędwicy wołowej (4 steki)
750 g ziemniaków (małych, młodych)
250 g brokułów
100 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
pół kapusty pekińskiej
8 szt. boczniaka
50 g masła
oliwa z oliwek
sól
pieprz czarny mielony


Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu śmietanowego z grzybami. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Brokuły ugotuj. Boczniaki umyj, pokrój w połówki, delikatni posól i podsmaż. Cztery steki posmaruj pędzelkiem oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Suchą patelnię grillową mocno rozgrzej. Smaż po 3 min z jednej strony i 4 min z drugiej. Steki posyp solą i zawiń w folię aluminiową na 7-10 minut. Po wyjęciu z folii na każdym steku ułóż plasterek masła. Na talerze wyłóż pokrojoną kapustę pekińską, ziemniaki, boczniaki, mięso i pozostałe warzywa. Podawaj z grzybowym sosem.


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB