środa, 7 grudnia 2022

Niedzielny obiad? Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn

2016-10-02 10:30:38 (ost. akt: 2016-10-02 10:32:39)

Autor zdjęcia: archiwum

Podziel się:

Dziś celebrujmy wspólny posiłek. Na przykład serwując rodzinie chrupiące kotleciki. Polecamy. Oto przepis na niedzielny obiad.

Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn


Składniki:


1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
80 g łupanych pistacji
80 g mąki kukurydzianej
3 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
sól pieprz
sok z cytryn
20 ml oliwy z oliwek extra vergine

Sposób przyrządzenia:


Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki. Roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło. Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor. Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB